• increase font size
  • Default font size
  • decrease font size

Програма за 2013 година

Е-пошта Печати PDF

 

22. МЕЃУНАРОДЕН   ФЕСТИВАЛ   ПРОЛЕТНИ  ВЕСЕЛБИ

ХИД- БАХ  ШЕН   ФЕСТ

03 – 06 мај 2013 година

Чалакли, Валандово / МАКЕДОНИЈА

03 мај 2013 година, Петок

Чалакли

Хдрлезен  спортски турнир

Пречек и сместување на Гости и Учесници на Фест 2013

Презентирање на Фестивалски Оркестар на Фест 2013

04 мај 2013 година, Сабота

ЧАЛАКЛИ

Свечено отварање на  22-rи Хид Бах Шен Фест.................... /12.00 - 19.00 часот /

32- ри Традиционален Хдрлезен Пеливански турнир

- Музички  состав на М. за култура на Р. Турција

- КУД   домаќини (КУД Бахар, КУД  Г. Делчев- Валандово

- КУД гости( Турција, Бугарија, Романија, Грција, Косово, Србија, Босна )

- Поздравна реч

- Посета на изложба и Коктел

- Претставување на Пеливански Ага

- Пеливански борења

- Прогласување на Баш Пеливанот

Театарска претстава ........................................................................................ 20,00 часот

СТРУМИЦА

Дефиле на КУД низ централниот булевар

Фестивалски Концерт ( Дом на културата- Струмица )................................... 20.30 часот

Организатори  Совет на општина Струмица и Претседателство на Фест

Учествуваат ( КУД од Струмица, КУД Гости на Фест од Балканските земји, Музички состав од М.за култура на Р. Турција )

05 мај 2013 година, Недела

ЧАЛАКЛИ

Дочек на КУД ...........................................................................................09.30 – 10.30 часот

Дефиле на КУД од Р. Македонија и Балканските земји................................... 11.00 часот

Поздравна реч и претставување на правилата и жири комисијата................ 11.30 часот

Натпревар на КУД  од Р. Македонија .................................................................12.00 часот

(  12 КУД со турски фолклор,  4 КУД од други етнички заеедници )

Настап на КУД од Балканските земји  (Турција, Бугарија, Романија, Грција, Косово, Србија, Босна )

Настап на Музичкиот  состав на М.  за култура на Р. Турција………………………. 16.30 часот

Пригодни награди и признанија……………………………………...........…………………… 18.00 часот

Башибос

Хдрлезни петомајски  обичаи ( централна  прослава во с. Башибос ............. 19.00 часот

ГОСТИВАР

Сала на Здружението  АДЕКСАМ ........................................................................20.30 часот

Културна  трибина

(  еминентни културни работници  учесници на  Фест од Балканските земји )

06 мај 2013 година, Понеделник

Башибос

Хдрлезни шестомајски обичаи............................................................... 07.30 – 10.00 часот

( централна прослава во С. Башибос: учество на КУД, ученици од ОУ, ДСУ, локално население)

СКОПЈЕ

Сала на хотел Континентал

18. Меѓународен Симпозиум за Турска Култура на Балканот

-  Поздравен реч ..........................  10.00 часот

- 1. И 2. Сесија...............................  10.30 часот

- 3.и 4. Сесија и Заавршна реч...... 14.30 часот

Портрет на културно- научен работник (Проф.Др.Јусуф Хамзаоглу )............... 18.00 часот

Свечена вечера по повод 22-ри ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ ......................................... 19.30 часот

ТЕТОВО

Фестивалски Концерт ( Сала на Дом на културата )............................................ 20.30 часот

( Учествуваат :   КУД домаќин, КУД гости, Музички состав од М. за култура на  Р. Турција )

Затварање на 22-ри Фест.


ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО НА ФЕСТ