• increase font size
  • Default font size
  • decrease font size

Програма 2016

Е-пошта Печати PDF

25. МЕЃУНАРОДЕН   ФЕСТИВАЛ   ПРОЛЕТНИ  ВЕСЕЛБИ

ХИД  БАХ  ШЕН   ФЕСТ

05 – 09 мај 2016 година

Чалакли, Валандово / МАКЕДОНИЈА

05 мај 2016 година, Четврток

Чалакли / Башибос

Хидрлезен  спортски турнир

Хидрлезни петомајски  обичаи ( централна  прослава во с. Башибос )........................ 19.00 часот

06 мај 2016 година, Петок

Башибос/ Валандово / Чалакли

Хидрлезни шестомајски обичаи......................................................................... 07.30 – 11.00 часот

( централна прослава во С. Башибос: учество на КУД, ученици од ОУ, ДСУ, локално население)

Хидрлезен  спортски турнир

Дефиле и краток настап на КУД од Балканските земји во плоштадот на Валандово... 20.00 часот

Презентирање на Фестивалски Оркестар на Фест 2016

07 мај 2016 година, Сабота

ЧАЛАКЛИ

Свечено отварање на  25-ти Хид Бах Шен Фест........................................ /12.00 - 19.00 часот /

35- ти Традиционален Меѓународен Хидрлезен Пеливански турнир

- Музички состав на Мин.за култура на Р. Турција

- КУД   домаќини (КУД Бахар- Чалакли, КУД  Г. Делчев- Валандово)

- КУД гости( Турција, Бугарија, Романија, Грција, Косово )

- Поздравна реч

- Посета на изложба и Коктел

- Претставување на Пеливански Ага

- Пеливански борења

Концерт  по повод  јубилејот :  25 ГОДИНИ ФЕСТ- Чалакли..................................... 20.00 часот

СТРУМИЦА

Дефиле на КУД низ централниот булевар

Фестивалски Концерт на градскиот плоштад( Дом на културата- Струмица ).............. 20.30 часот

Учествуваат ( КУД од Струмица, КУД Гости на Фест од Балканските земји )

08 мај 2016 година, Недела

ЧАЛАКЛИ

Дочек на КУД ...........................................................................................09.30 – 10.30 часот

Дефиле на КУД од Р. Македонија и Балканските земји................................... 11.00 часот

Поздравна реч и претставување на правилата и жири комисијата................ 11.30 часот

Натпревар на КУД  од Р. Македонија .................................................................12.00 часот

(  12 КУД со турски фолклор,  4 КУД од други етнички заеедници )

Настап на КУД од Балканските земји  (Турција, Бугарија, Романија, Грција, Косово)

Настап на Музичкиот  состав на М.  за култура на Р. Турција………………………. 16.30 часот

Пригодни награди и признанија……………………………………...........…………………… 18.00 часот

Гостивар

Сала на Здружението  АДЕКСАМ

Културна  трибина ............................................................................................. 20.30 часот

(  еминентни културни работници  учесници на  Фест од Балканските земји )

09 мај 2016 година, Понеденик

СКОПЈЕ

Сала на Хотел Континентал

21- ви Меѓународен Симпозиум за Турска Култура на Балканот

-  Поздравен реч ..................................................................................................  10.00 часот

- 1.и 2. Сесија.............................................................................  10.30 часот

 

- 3.и 4. Сесија и Заавршна реч....................................... 14.30- 17.45 часот

Свечен концерт по повод  јубилејот 25 години Фест

Дом на АРМ ........................................................................................................... 20.00 часот

Учествуваат :   КУД домаќини, Музички состав на ТРТ-Турската Национална Телевизија )


Затварање на 25-ти Фест.

ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО НА ФЕСТ