Makedonya’daki Türk Toplumu,
Makedonya’da yaşayan soydaşlarımız, son olarak 2002’de yapılan sayımlara göre, ülke nüfusunun %3,85’ini (77.959) oluşturmakta, Makedon ve Arnavutlardan sonra üçüncü sırada gelmektedir. Makedonya’daki soydaşlarımız, ülke genelinde dağınık şekilde yaşıyor olmakla beraber, bir ölçüde Üsküp, Merkez Jupa, Gostivar, Kalkandelen, Vrapçişte, Aşağı Baniça, Plasnica, Radoviş, Rostuşa, Ohri, Struga, Pirlepe ve Ustrumca bölgelerinde yoğunlaşmışlardır. Soydaşlarımızın önemli bir bölümü kırsal kesimde yaşamakta, genellikle tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaktadırlar.
13 Ağustos 2001 tarihli Ohri Çerçeve Anlaşması uyarınca yapılan yasal değişikliklerle, üçüncü büyük “halk” olarak nitelenen Türklerin, merkezi ve yerel yönetim birimlerinde “hakça temsil” edilmeleri anayasal teminat altına alınmış, ayrıca, din, dil ve eğitim özgürlüklerini de içeren kültürel hakları geniş biçimde korunmuştur. Bu hakların hayata geçirilmesinde farklı sebeplerle karşılaşılan kimi sorunlara çözüm arayışları sürmektedir.
Makedonya’nın siyasi yaşamında da varlık gösteren Türk toplumu, Kabinede bir Devlet Bakanı ve Parlamentoda iki Milletvekili ile temsil edilmektedir.
Soydaş sivil toplum kuruluşları 2003 yılında kurulan Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği’nin (MATÜSİTEB) bünyesinde toplanmıştır.